Farmi sijaitsee Yendassa, tai oikeastaan siitä vielä eteenpäin, noin 30 km päässä Griffithistä. Yendassa asuu noin 1500 ihmistä ja sieltä tulee noin 70% koko New South Walesin viineistä, mm. monelle tuttu Yellow Tail. Meidän farmi sijaitsee upeissa maisemissa viinipeltojen keskellä.
Yleisesti, niin kuin mekin, puhutaan farmeista, mutta todellisuudessahan on kyse isoista tiluksista, plantaaseista. Itsellä oli ainakin vähän erilainen kuva mielessä farmeista, joka on tietysti tullut Suomesta. Varmasti täältäkin löytyy pienempiä paikkoja, mutta vielä ei olla eksytty niin kauas sisämaahan.
Aloitimme työt penkomalla pellon reunasta vanhoja istutusruukkuja (sellaisia pieniä muovisia) ja sitten aloimme laittaa niitä kennoihin, 45 tai 50 kpl meni aina yhteen. Tapasimme heti mukavia ystäviä kuten red back hämähäkkejä ja brown snaken poikasen. Keskiviikkona saimme homman tehtyä ja saimme myös avuksi kolme saksalaista tyttöä kun alkoi astioiden täyttäminen multasekoituksella. Siitä homma eteni uusien taimien leikkuuseen ja saksalaiset vaihtuivat kahteen ranskalaiseen, yhteen italialaiseen, saksalaiseen ja brittiin. Näitä leikkuita olemme sitten viimeiset päivät istuttaneet pieniin kennoihin, jotka myöhemmin taas nostetaan muoviruukkuihin. Aamut olimme pellolla ottamassa leikkuita ja ennen puoltapäivää siirryimme sisälle. Yli 40 asteen lämmössä auringossa ei kovin kauaa voi töitä tehdä. Nyt helteet ovat helpottaneet ja tavalliset 30-35 asteen kesäpäivät tuntuvat mukavilta :D
Työporukka on mukava, homma toimii hyvin ja esimies on mitä mukavin. Kaikenlaisia kauhutarinoita kuulleena ei ikinä tiedä mitä odottaa, mutta meillä kävi todella hyvä tuuri. Hän luottaa meihin, antaa vastuuta ja tietää, että osaamme tehdä hommat tehokkaasti ja tarkasti.
Työ tehdään pääosin sisällä pienessä hallissa, joka aukeaa toiselta sivulta kokonaan, joten saadaan olla luonnon valossa ja ilma vaihtuu mukavasti. Ensimmäinen päivä oli vain kuusi tuntia, mutta sen jälkeen ollaan tehty 8-10 tuntista päivää. Hommaa tehdään tuntipalkalla, joten ei tarvitse raataa ihan niska limassa. Viikonloput ovat vapaat.
Kun muut backpackerit kyselevät meiltä töistä ja kerromme homman se aiheuttaa lähinnä ihailua ja kateutta :D Tämä on todella farmitöiden unelma homma.
Töitä on vielä ainakin ensi viikoksi, mutta kahdelle ahkeralle suomalaiselle ehkä pidemmäksikin aikaa ;)
Ensi viikon tiistaina vietetään Australia päivää, joten kaksi extra vapaata tulee kun maanantaikin on vapaa. Australia päivää juhlitaan ensimmäisten brittien maahan tulopäivänä, joka oli 26.1.1788 (tämä ei kuitenkaan tarkoita Captain Cookia vaan niitä surullisen kuuluisia vankilaivueita).
Griffithissä siis kaikki hyvin ja ensi viikolla selviää josko ollaan täällä sitten pidempään :)
//
We've been almost three weeks in Griffith now and from which working two. We first tried to get to a melon farm where a couple of Estonians we know work. Unfortunately we wasted almost a week trying to reach them and hear from the job. In the end they didn't need more people there so we contacted one contractor that we met last time we were in Griffith. Contractors get requests from farmers and find the right people for the job. Our contractor just had gotten a new work request and we got to start the next day.
On the first day we were there just together cleaning and putting the place ready. Then the next day the actual work started and we got three German girls with us. We work with jojoba plant which you make oil for example for skin products. We take cuttings from the trees that we put in pots, we make the pots ready and then there was some moving the older plants to bigger pots. The farm is near Yenda which is about 16 km from Griffith. To the farm from Griffith centre is about 27 km. 70% of all the wine produced in New South Wales comes from Yenda area e.g. Yellow Tail. So our farm is in pretty beautiful spot.
The Germans left after three days and on Monday we got two French, one Italian, German and a Brit. We work mainly inside in an open shed except when we're taking cuttings. In a 40 degree heat you can't work outside except in the mornings so the shed is really good. The normal 30-35 degree summer days don't feel so bad anymore :D We start at 6 or 7 am and finish around 3-4pm. Weekends are off which is nice. We get paid hourly and it sounds like this is every backpackers dream job :D There's still work for at least three days but it looks like the boss wants to keep us there for longer. The boss is really nice and gives us responsibility and trusts us. Let's see what happens after next week :)
Next Tuesday will be Australia Day so we are going to have four days off now. So much free time so we don't know what to do with it ;)
Sotamuistomerkki Griffithissä // War Memorial in Griffith |
Farmin menopeli numero 1 // Farm ride number 1 |
Ekan päivän siivousta // On the first day it was all about cleaning Sitten ruukkuihin täytettä // Then filling the pots |
Savua horisontissa - liian yleistä tällä seudulla // Smoke in the horizon - too normal in the area... |
Farmin menopeli numero 2 // Farm ride number 2 |
Uusien taimien leikkausta // Taking cuttings |
Viinipeltojen keskellä on hieno tehdä töitä // It's amazing to work next to the wineries |
They see me rollin', they hatin' :D |
Upea auringonlasku farmilla // Amazing sunrise in the farm |
Toinen lisää // And another one |
Jojobapapuja // Jojoba beans |
Ulkonakin tuli käytyä, me ja viisi virolaista. Taisi olla isoimmat bileet ikinä Griffithissä :D // We went out with five Estonians, I think it was the biggest party ever in Griffith :D |
Viime yö vietettiin Murrumbidgee joella // We spent last night by Murrumbidgee river |
Hellou!
VastaaPoistaMissä päin olette ja mihin päin olette menossa? Melbourne maaliskuun lopussa? :)
-Emmi & Jussi-
Moikka! Kiva kun eksyitte blogiin :) Ollaan vielä täällä Griffithin seudulla töissä noin parisen viikkoa, tarkemmin sanottuna Darlington Pointissa. Tavoite on mennä sinne formuloihin ja muutenkin seikkailla Melbournessa. Huhtikuussa tullaan vielä sitten takaisin töihin jojobahommiin. Missäs te meette? :)
PoistaMe ollaan viel reilu viikko töissä Stanthorpessa parsakaalia pakkaamassa, jonka jälkeen lähdetään Melbourneen päin. Formulat kiinnostais, jos löytyy järkevän hintainen majoitusta jne. Voidaan puhelimitse olla helpommin yhteydessä, joten Jussi 043 168 5109 tai Emmi 040 107 7201. Työniloa jojoban parissa :)
VastaaPoistaKiitos! Nyt on menossa luumut ja jojobat sitten taas myöhemmin.
PoistaJoku yhteismajotus vois olla toimiva ja rahaa säästävä? Soittelen vaikka huomenna tai laittelen viestiä :)