WH-visuumi

Tämän sivun tarkoituksena on kerätä step by step ohjeet välttämättömien asioiden hoitamiseen onnistuneen working holidayn järjestämiseen. Tässä ne tulevat!

Huomioi, että sivu ei ole lopullinen! Päivittelen sitä vielä tässä reissun aikana. En ole matkailun ammattilainen tai vastuussa siitä, että jos jotain tästä puuttuu/on väärin/vanhentunutta tms. ja oma reissusi kärsii jotenkin siitä.

Suomessa:

1. Tee päätös ja suunnittele matkan aloitus hyvissä ajoin

Tämä saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta totta se on. Ensin kerää rohkeutta sen verran, että teet päätöksen lähdöstä. Sitten kun se on tehty niin alkaa varsinainen suunnittelu. Tarkista tilin saldo ja mieti, että milloin voisit lähteä. Sitten ei muuta kun tuumasta toimeen :)

2. Kerää matkakassa

Tämä on ihan yksilöllistä, jotkut tarvitsevat kuukausia tai pari vuotta, joillain saattaa olla jo tarvittava määrä säästössä. Matkakassan suuruuteen tietysti vaikuttaa se mitä Australiassa aikoo tehdä ja paljonko töitä on ajatellut tekevänsä. Australian viranomaiset "vaativat" vähintään 5000 aussidollaria eli n. 3500€ matkakassaa ja varallisuuden ostaa lentolippu kotiin. Varmuuden vuoksi voi printata tiliotteen tms. mistä näkyy varallisuus. Joku on vilauttanut luottokorttia ja se on riittänyt. Jos ostat vain menolipun, todennäköisyys tiedusteluille kasvaa. Matkabudjettimme löytyy täältä.

3. Tarkista passin voimassaoloaika

On mukavampi reissata kun ei tarvitse stressata passin vanhaksi menemisestä. Passin tiedot tarvitaan viisumiin, joten helpommalla pääsee kun sen hakee ennen viisumin hakemista. Huomioi myös muiden maiden vaatimukset jos aiot reissata reissun jälkeen. Monesti täytyy olla voimassa vähintään 6 kk maasta poistumisen jälkeen.

4. Hanki viisumi

Ennen lentolippuja ja muita valmisteluja, hanki itsellesi viisumi. Ilman sitä on turha muuta suunnitella. Meidän viisumit maksoivat n. 313€/henkilö, riippuu aussidollarin kurssista. Ostimme ne n. puoli vuotta ennen reissua. Viisumista postaus löytyy täältä.

5. Hanki lentoliput

Sitten kun on viisumi hoidettu niin voi alkaa tarkastella lentoja. Me buukkasimme omamme kesäkuun alussa eli 3,5 kuukautta ennen lähtöä. Lennoista postaus täällä.

6. Hanki matkavakuutus

Mieti kuinka kattavan vakuutuksen tarvitset reissullesi ja toimi sen mukaan. Meidän vakuutuksista löytyy pieni postaus.

7. Hanki majoitus vähintään ensimmäiselle viikolle

Me aloitamme reissumme Aasiasta, joten sinne majoitus on buukattu koko ajalle (n. kolmeksi viikoksi). Sydneyn majoitus hoidettiin myös heti kerralla kuukaudeksi airbnb:n kautta. Mistä ikinä wh-reissusi aloitat tarvitset aikaa mm. pankkitilin avaamiseen, Medicare-kortin, puhelinliittymän ja veronumeron hankkimiseen. Veronumero postitetaan sinulle eikä sitä voi hakea etukäeen, joten tarvitset osoitteen missä olet kuukauden. Postitukseen voi mennä jopa 28 päivää. Lisätietoa täältä.

8. Hanki kansainvälinen ajokortti

Jos haluat päästä ajelemaan väärällä puolella, sinulla on suositeltavaa olla kansainvälinen ajokortti. Ohjeet hakemiseen ja lisätietoa täältä.

9. Poista puhelimesta lukitus

Uudet puhelimet on yleensä tehty tietyille markkinoille, esim. Pohjoismaille, jolloin ne täytyy "avata" (unlock), jotta niissä voi käyttää muun maan SIM-korttia. Tarkista asia omalta operaattoriltasi/paikasta mistä ostit puhelimen. Normaalisti kun puhuu 5 minuutin puhelun niin lukitus häviää. Meillä ei ollut mitään häikkää vaan Australian sim-kortti toimi hyvin.

Australiassa: 

1. Hanki veronumero

Veronumero hankitaan maahan saavuttua täältä. Huomioi max. 28 päivän postitusaika.

2. Hanki australialainen pankkitili

Osalle pankeista voi tehdä hakemuksen jo ennen reissua verkossa ja saattaa näin jopa säästää rahaa kuukausimaksuissa jos sellaisia on. Kannattaa vähän vertailla mitä tarjoavat. Suurimmat pankit ovat Commonwealth, Westpac, ANZ ja NAB. Meidän kokemuksesta voi lukea täältä.

3. Hanki australialainen puhelinliittymä

Suurimmat palveluntarjoavat ovat Telstra, Optus, Vodafone ja Virgin. Heidän palveluitaan tarjoavat monet eri operaattorit. Puhelimesta myös vähän tekstiä täällä.

4. Hanki Medicare-kortti

Medicaresta vähän selotusta täällä. Se on vähän kuin paikallinen kela-kortti, jonka avulla pääset lääkärille ilman, että täytyy hirveitä summia maksaa. Täytetyn hakemuksen lisäksi tarvitset passin. Tästä tuntuu olevan eri paikoissa eri käsityksiä ja myös virkailijoiden välillä, mutta pelkän passin missä on saapumisleima pitäisi riittää. Printattu viisumin "grant notification letter" on hyvä olla mukana. Ja hommahan meni loppujen lopuksi näin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti